Miere Manuka

Ce este mierea de manuka si din ce se obtine?

Mierea de manuka este un tip de miere monoflorala care se obtine din nectarul florilor din arborele de Manuka, o specie de copac ce creste foarte putin in partea de sud a Australiei si masiv in Noua Zeelanda la inaltimi foarte mari unde aerul este rarefiat.


Acest tip de miere se foloseste atat ca produs de uz obisnuit in alimentatie, cat si in medicina alternativa, fiind testat in laboratoare, in medii in vitro, in vederea confirmarii potentialelor efecte medicinale precum distrugerea bacteriilor.
Consumul mierii de manuka trebuie sa aiba in vedere cateva criterii de baza. Primul este legat de intentia de consum - este necesar sa stiti daca va doriti sa folositi mierea ca indulcitor sau produs pentru tratamentele de infrumusetare aplicate acasa si placerea dumneavoastra fizica sau daca va asteptati ca aceasta sa va amelioreze starea unor rani usoare de pe piele sau sa va ajute in combaterea unor bacterii ce va afecteaza aparatul digestiv.
In al doilea rand, dupa ce ati stabilit pentru ce va doriti sa o folositi, este necesar sa cautati mierea de manuka potrivita pentre dumneavoastra din punct de vedere al capacitatii acesteia de vindecare.. Exista tipuri de miere de manuka ce nu se folosesc in scop medicinal si este important ca dumneavoastra sa le puteti diferentia. Aceasta diferentiere se face in functie de nivelurile de gradatie numite UMF, MGO, KFactor si BioActive, despre care puteti citi mai multe in sectiunea ,,Proprietatile si beneficiile mierii de manuka”.


Cate tipuri de miere de manuka exista?

Mierea de manuka non-medicinala

Ca orice tip de miere locala precum cea de tei sau de salcam, miere de manuka poate fi folosita ca indulcitor pentru ceai, cafea sau lapte, se poate manca in forma ei finala de consum, dar se poate folosi si ca masca de fata pentru a oferi o textura fina pielii. Acestea sunt cele cu factorul cel mai scazut Ex: Mierea de Manuka MGO sau MG 100+

Mierea de manuka medicinala

Ce o diferentiaza de alte tipuri de miere si, in acelasi timp, a condus la popularizarea ei in intreaga lume, este capacitatea de a actiona in combaterea infectiilor la nivelul pielii precum arsurile, ranile sau acneea, dar si ale aparatului digestiv, precum Stafilococul Auriu  sau Helicobacter Pilory
Ex: MG 200+ de la Nelson Honey, MG 300+ si  MG600+ de la Great Manuka , 700+ Si 800+ de la Watson and Son

Proprietatile mierii de manuka

In context medicinal, mierea de manuka prezinta beneficii provenite dintr-o caracteristica aparte a acesteia ce permite combaterea diverselor infectii ale pielii si aparatului digestiv. Aceasta reuseste sa pastreze la nivel chimic un compus care lupta impotriva bacteriilor.
Este important de stiut ca toate tipurile de miere contin acest compus care poarte numele de peroxid de hidrogen, substanta cunoscuta si sub numele comun de apa oxigenata in industria cosmetica sau in cea farmaceutica, des folosit in produsele dezinfectante, de albire a dintilor sau decolorare a firelor de par.
Corpul uman produce peroxid de hidrogen in cantitati controlabile si suficiente in vederea combaterii infectiilor care se dezvolta si afecteaza organismul. La suprafata pielii insa, aplicarea mierii de manuka cu concentratia potrivita poate ajuta organismul sa vindece mai repede zona afectata de infectie.
La majoritatea tipurilor de miere, peroxidul de hidrogen se descompune in oxigen si hidrogen si isi pierde astfel functia de combatere a bacteriilor. Ce se intampla insa in cazul anumitor tipuri de miere de manuka este ca aceasta substanta nu se descompune. Calitatea mierii de manuka de a nu descompune peroxidul de hidrogen se numeste activitate non-peroxid, prescurtata NPA (din limba engleza, non-peroxide activity). Prin aceasta activitate, mierea de manuka poate fi considerata o potentiala alternativa pentru combaterea anumitor infectii.
De-a lungul timpului, pentru a putea masura nivelul NPA din mierea de manuka, au fost inventate doua grade principale: Unique Manuka Factor (UMF) care este detinuta de o organizatie din Noua Zeelanda unde se plateste o taxa anuala pentru a putea folosi aceasta marca siMGO - se refera la substanta denumita Methylglyoxal, si este cea mai cunoscuta si usor de recunoscut la nivel mondial pentru masurarea cantitatii de Methylglyoxal din interiorul mierii de manuka
Pentru folosirea ca indulcitor sau in ritualurile de relaxare de acasa pentru obtinerea unui aspect fin al pielii, nu este necesara masurarea activitatii NPA din mierea de manuka. In schimb, cine isi doreste sa incerce aceasta miere pentru testarea vindecarii micilor rani, arsuri ale pielii sau tratarii acneii, trebuie sa verifice daca mierea are urmatoarele niveluri de activitate NPA:
  • UMF: are un nivel minim de 5+ si unul maxim de 20+
  • MGO: are un nivel minim de 83 si unul maxim de 829
Alte doua sisteme de masurare pentru mierea de manuka sunt KFactor si BioActive, insa acestea doua nu masoara activitatea NPA ce are potential de combatere a infectiilor.

Miere de Manuka MG 600+, 250g
Se recomanda un nivel de UMF 10+ pentru ca mierea de manuka sa manifeste potentialul de distrugere a bacteriilor sau unul de MGO 261. La folosirea unui grad mare UMF sau MGO, apropiate de nivelurile superioare ale scalei de gradare prezentate anterior, UMF 5+ si 20+ si MGO 83 - MGO 829, se recomanda diluarea mierii fie prin consumului ei in forma pura prin inghitire, fie prin amestecarea cu alte ingrediente precum cereale, ceai, lapte si altele.
In scopuri non-medicinale, pentru uzul de placere a mierii, se pot consuma oricare dintre urmatoarele tipuri: KFactor, BioActive, UMF 5+ si MGO 83.

Beneficiile mierii de manuka

Principalele beneficii atestate stiintific pe care mierea de manuka originala le are sunt urmatoarele:
  • Este considerata cel mai puternic antibiotic natural pentru combaterea Stafilococului Auriu si a Helicobacter Pilory
  • Ingrijirea ranilor si a arsurilor - proprietatea de a nu descompune peroxidul de hidrogen califica mierea de manuka drept un dezinfectant natural. In 2007, mierea a fost atestata de Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din Statele Unite ca alternativa pentru vindecarea ranilor. 
  • Ameliorarea usturimii de gat - mierea de manuka poate calma gatul iritat si combate microorganisme precum streptococul. 
  • Atenuarea acneei - datorita proprietatilor anti-bacteriene, mierea de manuka are potential in tratamentul pentru acnee. Nu exista inca studii complete care sa dovedeasca faptul ca mierea de manuka poate vindeca acneea, insa ea poate fi folosita acasa pentru calmarea inflamatiilor alaturi de alte tratamente atestate medical

Cum identifici mierea de manuka originala?

Puteti identifica mierea de manuka originala prin verificarea ambalajului sau descrierii acesteia de pe site. Tara de provenienta a mierii trebuie sa fie Noua Zeelanda, iar gradele de masurare UMF sau MGO trebuie sa fie prezente pe eticheta alaturi de o dovada a certificarii (un semn grafic care contine literele UMF sau MGO).

Ce microorganisme distruge mierea de manuka?

Principalele microorganisme pe care mierea de manuka le poate distruge conduc de obicei la infectii ale aparatului digestiv sau ale pielii. Dintre acestea, le enumeram mai jos pe cele mai importante.
  • E.coli - este o bacterie ce cauzeaza iritatii ale vezicii urinare
  • Staphylococcus Aureus sau Stafilococul auriu - afecteaza pielea oamenilor. Exista microorganisme de acest tip care au capatat rezistenta la antibiotice si care poarta denumirea de stafilococi meticilino-rezistenti (MRSA).
  • Streptococcus - microorganismele ce cauzeaza infectia gatului si senzatia de mancarime si usturime a acestuia
  • Helicobacter Pylori - microorganisme ce cauzeaza infectii in stomac si se manifesta prin dureri in zona abdominala ce pot provoca in timp ulcerul la stomac
MIERE MANUKA MGO 250+ (UMF 15) 250 GR

Ce alte afectiuni trateaza mierea de manuka?

Mierea de manuka mai poate fi folosita si pentru mentinerea sanatatii aparatului digestiv. In acest caz, posibilitatea descompunerii mierii in organism este mare in comparatie cu aplicarea ei direct pe piele si, de aceea, aceasta isi poate pierde efectul anti-bacterian. Pentru a beneficia de functia care a facut-o populara in intreaga lume, este recomandat ca mierea de manuka sa aiba gradul UMF 20+.
Alte experimente privind utilizarea mierii de manuka ca tratament alternativ la diverse afectiuni ale corpului uman privesc igiena orala. Acest tip de miere are potential de a lupta impotriva unor bacterii bucale, dar teste inca se desfasoara pentru a vedea care este dozajul necesar pentru un efect garantat al mierii de manuka. 

Contraindicatii

Mierea de manuka nu se foloseste ca tratament principal in afectiunile organismului uman. In cazul oricarei arsuri, rani sau afectiuni ingrijoratoare a pielii este recomandat sa consultati un medic dermatolog. De asemenea, folosirea in exces poate dauna, deoarece mierea este un produs dulce care contine aproximativ 80% zahar provenit din glucoza, fructoza si sucroza. Mierea de manuka nu este, asadar, recomandata celor care sufera de diabet. De asemenea, nici pesoanelor alergice la miere sau albine nu le este recomandat consumul acestui tip de miere.
sursa plantum.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Reduceri Bioderma

Polen crud de trandafir sălbatic